Boomgaard de Lekbongerd door de jaren heen

Ruim 80 jaar geleden werd het eerste deel van de boomgaard aangeplant . Het meest rechtse perceel aan de Schoonhovense kant, waar de oude, groene, zoetere Goudreinetten staan, kreeg in 1939 de primeur. In 1960 volgde de ‘Melrose’ appel: een lekkere rode, zachte en sappige appel. Om de boomgaard te behouden, zijn er in 2008 nieuwe hoogstambomen geplant. 

 

Waar nu de pruimenbomen staan, stonden destijds veel verschillende perenbomen met daaronder heerlijk aardbeien. Dit was interessant omdat door de schaduw werking ze later waren dan de reguliere teelt, en hierdoor meer opbracht. 

De Hoogstamboomgaard was rond 1937 erg populair bij een boerderij. In het voorjaar had je de sierwaarde, in de zomer schaduw voor het vee, in de herfst de fruit opbrengst en in de winter waren de hoogstamboomgaarden minder nachtvorst gevoelig dan de Spillenboomgaard.  De kleinere Spillenboomgaard vroeg meer specialistische kennis van snoei en verzorging, waardoor de Hoogstamboomgaarden in trek bleven. Het ging er voornamelijk om dat elk jaar op een eenvoudige wijze fruit kon worden geoogst. De Hoogstam voldeed en doet daar zeer goed aan.

Rond 1983 gaan de ontwikkelingen zo snel dat de fruitteelt en de veehouderij niet langer verenigbaar zijn en dan verdwijnen er veel Hoogstamboomgaarden, ook de dijk verhogingen zorgen ervoor dat vele Hoogstamboomgaarden langs de dijk verdwijnen.  

De moderne boomgaard levert 1e kwaliteit fruit en draait vooral om de kwantiteit. De Hoogstamboomgaard levert vooral 2e en 3e kwaliteit fruit.

In juni 2016 zijn wij, Elize, Joost en de kinderen, er komen wonen. Door appel/perensap te verkopen en de Open Bloesemdagen en de Zelfplukdagen te organiseren, proberen we de historische boomgaard in stand te houden en anderen mensen mee te laten genieten van al het moois wat de Lekbongerd te bieden heeft. 

 

Heb je vragen of wil je meer over ons weten?