Boomgaard de Lekbongerd

Perenappelstroop

 

Ambachtelijke stroop van de Hoogstamvereniging Groene Hart  

 

Wij hebben in 2017 peren en appels geleverd om te laten verwerken tot stroop.

Dit is gebeurd bij Stroopmaker Vandewall uit Limburg en is 3 jaar houdbaar.

 

Ambachtelijk stroopstoken*- het indikken van appels en peren tot stroop -
was als huisnijverheid in Zuid-Limburg wijd verbreid.
Stroopstoken  is een  eeuwenoude manier om fruit te conserveren.
Tijdens dit ononderbroken proces worden vele kilo’s fruit gekookt in grote ketels bovenop een vuur.
Dit kooksel wordt vervolgens uitgeperst en grof gezeefd.
Het zo ontstane sap wordt in de ketel opnieuw gekookt, urenlang, totdat alle water uit het sap verdampt is en er een dikke massa, de stroop, overblijft. Deze hete stroop wordt direct in potten afgevuld.
*Oorspronkelijk werd stroop gekookt op een houtvuur, wat geleid heeft tot de naam “stroopstoken”.

 

Traditie en oog van de meester

De traditionele recepten, waarvan de ingrediënten dikwijls bestonden uit  een rijke variatie van louter lokale soorten appels en peren, werden binnen een familie mondeling doorgegeven aan de volgende generatie.
Ook werkwijzen, zoals kooktijden, manier van persen en hoeveel sap tegelijk moest worden ingedikt,
behoorden tot het familiegeheim.. Zelfs de hantering van het vuur, in de eindfase een spel van seconden, verschilde van familie tot familie.
Zo kende iedere familie zijn eigen kneepjes bij het uitoefenen van het ambacht. Echter voor alle families gold,  dat de stroopstoker ‘op het oog” hét moment bepaalde, waarop het sap voldoende tot stroop was ingedikt. In dit hachelijke moment bewees de stroopmaker zijn meesterschap. Wij doen dit  vandaag niet anders.


Wisselend smaakpalet en stroperigheid

De familietraditie bepaalde welke fruitrassen wel of niet geschikt waren.  Maar men wist ook, dat de oogst jaarlijks sterk kon variëren in zowel opbrengst als smaak. De oude ambachtslieden beheersten uitstekend het proces van een goede conservering: dit was immers de hoofdzaak, smaak was ondergeschikt.

Ook wij streven niet naar uniformering. Maar meer dan wat traditioneel gebruikelijk was, sturen wij het recept bij op smaak. Ons resultaat, als het oog van de meester niet faalt, is een licht gekarameliseerde stroop met een stevige consistentie en een hoog smaakgehalte aan fruiteigen aroma’s: dagelijks net iets anders.

*Vruchteigen pectine is geen constante factor, waardoor de stroperigheid varieert.


Vruchteigen natuurlijke stoffen

De beste peren en appels voor het maken van stroop zijn die van oude hoogstamrassen.
Sinds de Franse tijd vanaf 1800 worden ook suikerbieten tot stroop verwerkt.
Wij werken uitsluitend met biologisch fruit en biologische bieten.
Tijdens het stoken voegen we niets toe.
Onze stroop bevat dus enkel “vruchteigen” natuurlijke grondstoffen.

 

Assortiment

Al onze fruit is afkomstig  van  monumentale hoogstambomen en biologische geteelde eigentijdse rassen. Gebaseerd op traditionele recepten maken wij de volgende vier soorten stroop, die vanzelfsprekend bio-gecertificeerd zijn:

  • Fruitstroop van 60% peer en 40% appel: typisch voor Zuid-Limburg, waar men van oudsher een iets zurige fruitstroop maakte.
    Stroop is jaren houdbaar.
    En net zoals vroeger, dus zonder extra koeling, te bewaren in de keukenkast.

 

www.puurvandewall.nl